Er zijn veel mensen die last hebben van hun handicap: namelijk ‘denken in beperkingen’

Meer gaan denken in mogelijkheden

Plaatje van Aletta's oog, met als onderschrift: Wij Zien je

Gehandicapte vader en slechtziend vriendinnetje

Ik ben opgegroeid met het idee dat ik ervoor moest zorgen dat anderen het naar hun zin hadden, en was daarnaast ook erg perfectionistisch, legde de lat heel hoog voor mezelf.

Denken in mogelijkheden

Mijn vader is lichamelijk gehandicapt, en mijn beste vriendinnetje was zeer slechtziend (bijna blind). Als geen ander heb ik geleerd om creatief te denken, zodat ook zij konden meedoen aan activiteiten, en ook minstens hetzelfde konden ervaren.
Voor mij is leven en beleven met een handicap heel gewoon en ik heb er nooit beperkingen in gezien. Dankzij mijn vader en Debby heb ik mijn gevoeligheid leren inzetten om samen te kunnen genieten van het leven.

Zelf heb ik al mijn hele leven een vorm van copd: chronische bronchitis. Ik heb veel feestjes moeten missen en benauwde momenten gekend, maar de adem-oefeningen en de levensinstelling van yoga helpen mij om vrijer te ademen en mij los te maken van het gevoel een ‘patiënt’ te zijn.

portretfoto van Aletta van Oostveen

‘I am a pleasure perfectionist.’

In de sportwereld (ik gaf vooral spinning, aerobics etc) maar ook in mijn werk op kantoor kwam ik er achter dat veel mensen die geen lichamelijke ziekte of beperking hebben, wel heel erg kunnen denken in beperkingen. Dat is best een zware handicap om te hebben…

Toen zag ik in dat ik mijn perfectionisme, creativiteit en verzorgende instelling kan gebruiken als kracht:

Het is mijn missie om IEDEREEN welzijn, plezier en uitdaging te bieden in mijn pilates en yoga lessen. I am a pleasure perfectionist.

Ik laat mij niet beperken, maar zoek altijd naar mogelijkheden.

Ik ben gaan pleasen zonder mezelf te verliezen. Sterker nog: het geeft heel veel terug!
Op het moment ben ik bezig met research voor het opzetten van online programma’s om de mensen die niet naar de studio kunnen komen, te helpen.

Yoga en Pilates

Yoga helpt mij om meer bewust te zijn van hoe het bij mij intern werkt. Door dingen op te merken, kun je je houding of gedrag eventueel aanpassen of verzachten, voordat het ‘mis gaat’. Dit voorkomt klachten zoals burnout, depressie of blessures.
Ook kan ik dankzij yoga veel meer ‘mindful’ zijn. Dus aandachtig, en in het moment.
Voor mij is yoga een manier om meer bewust en in balans te zijn. Ik ga nu veel meer met de stroom van het leven mee, in plaats van de alsmaar ratelende gedachten stroom in mijn hoofd. Ze zeggen niet voor niets: ‘go with the flow’.
Maar als het té hard stroomt, is yoga ook durven stil staan en dingen van een afstandje te bekijken.

Na een hatha yoga opleiding in Nederland heb ik een allround yoga opleiding in Amerika gedaan. Hier heb ik verschillende yogastijlen geleerd, zoals vinyasa (flow), restorative, stoelyoga, kinderyoga en seniorenyoga. Vervolgens heb ik nog specialisaties rolstoelyoga, yoga nidra, partneryoga en yin yoga en ‘yoga voor lichamelijk gehandicapten’ gevolgd in Nederland.

Tijdens een yoga les doen we houdingen (asana’s), maar neem ik ook vaak een (levens)thema mee over hoe yoga in je dagelijks leven van dienst kan zijn.

Met pilates doe je oefeningen om sterk en soepel te worden, vooral in het korset rondom je ruggengraat. Veel mensen met rug-, nek- of houdingsklachten komen naar deze lessen toe, waarbij je heel bewust en precies beweegt. Joseph Pilates zei: ‘You are only as old as your spine is flexible’. Ga maar eens na hoe oud je je voelt als je rugklachten hebt, of hoe oud je er uitziet als je ‘krom’ loopt.

Massage

Toen ik in mijn eigen studio in Aalsmeer steeds meer mensen hielp naar een gezond en gelukkig lichaam en mind, kwam ik er achter dat ik masseren ook heel fijn vind om mensen nog meer ruimte te laten creëren om te kunnen genieten van het leven. In de afgelopen 3 jaar heb ik de volgende opleidingen gevolgd: Reiki, Thai Yoga Massage, Sports Massage, Deep Muscular Techniques en Stoelmassage curatief en preventief (met olie en over kleding).

De lessen:

Met mijn ‘rugzak’ van ervaring en kennis, stem ik de lessen af op de groep en het individu in de groep. Een rustige hatha of yin yoga les, een gezellige massage- of partneryoga workshop, pilates of core stability… het is allemaal mogelijk. Anders kunnen zijn en anders naar het lichaam of beperkingen kijken vind ik erg belangrijk. Het mogen en durven luisteren naar de feedback die het lichaam en de geest geven en daar de houding op aanpassen.

Het nieuwe platform OnbeperktBeperkt.nl

Hier is hét nieuwe platform voor toegankelijke Online Yoga: OnbeperktBeperkt.nl

Hier zal ik mensen die niet (meer) willen denken in beperkingen bijstaan en inspireren om meer balans, rust en ruimte in hun leven te krijgen.

Het eerste programma ‘Meer flow in je leven’ is een uitgebreid yogaprogramma op de yogamat, dat ook prima te volgen is door mensen met een visuele beperking.
Later volgt een programma voor (rol)stoelyoga. Maar eigenlijk zijn alle programma’s geschikt voor iedereen.

Je kunt je nú aanmelden voor het programma ‘Meer flow in je leven’, dat per 10 januari 2020 in de lucht is.
Schrijf je je voor 3 januari 2020 in, dan ontvang je ook een heel fijne nieuwjaarsmeditatie als bonus.

Houd voor meer informatie de website en Facebook pagina van OnbeperktBeperkt in de gaten. Of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

logo yogaletta
By | 2019-12-31T17:44:27+02:00 19 februari 2019|Blog, Geen categorie|2 Comments

About the Author:

YogAletta
“De meeste mensen leiden een gejaagd leven. Drukke baan, leuke vrienden en familie, maar overal wordt iets van je verwacht en dat geeft druk. Druk geeft spanning en als eindresultaat kun je onbalans oplopen tussen lichaam en geest. Door bewust met je lichaam aan de slag te gaan op een ontspannen manier kan je weer lekker in balans komen. Ik heb het zelf meegemaakt en wil graag zoveel mogelijk mensen hierbij helpen met Pilates en Yoga voor jong en oud". Ik geef les in verschillende vormen van Pilates&Yoga:Kinderyoga of -pilates helpt kinderen op een speelse manier meer lichaamsbewust te worden en te ontspannen. Volwassenen kunnen kiezen uit verschillende yoga- of pilates lessen voor beginners of gevorderden: Yin Yoga, Hatha Yoga, Flow yoga en Poweryoga, Zwangerschapspilates, Pilates… Ben je jong of al wat ouder, skinny of curvy, fit of futloos: er is altijd wel iets dat bij je past. Yoga & Pilates is voor Every Body & Everybody!

2 Reacties

 1. Avatar
  Harriët Hazeleger 1 mei 2019 van 22:06 - Antwoorden

  In Het Schild in Wolfheze, een Woonzorgcentrum voor Blinden en Slechtzienden wordt al jaren wekelijks een yogakleding verzorgt door een gastdocente. Als je er iets aan hebt, zou ik je in (email)contact kunnen brengen met deze docente.

  • YogAletta
   YogAletta 25 mei 2019 van 17:29 - Antwoorden

   Hallo Harriët. Dank je wel voor je bericht! Ik heb je geantwoord dat ik dat wel wil. Maar misschien is het in je ‘spam’filter gekomen?

Reageer