Kerstress

Goede voornemens vóór de kerst

 Ik was gisteren te gast bij Radio Aalsmeer om te vertellen over de actie voor Serious Yoga (deze maandag kinderyoga en vrijdag 23 dec yoga flow en meditatieles, aanmelden kan nog!).
Nadat ik hierover mijn zegje had gedaan, stelde Kim de vraag of ik tips had m.b.t. goede voornemens. En dan vooral als men zich voorneemt om het komende jaar wat relaxter te zijn.
We stonden midden op de kerstmarkt tussen heel veel mensen, en intussen kreeg Kim ook een hoestbui en werd afgelost door haar collega. Ik merkte dat ik niet meer volledig aandachtig was bij mijn antwoord, begon een beetje te bazelen en kwam slecht uit mijn woorden.
Kim, (en alle anderen die zichzelf goede voornemens opleggen), dit is wat ik ongeveer wilde zeggen:

Kerstress:

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. De kerstperiode is nu eenmaal een moment van reflectie. Tegelijkertijd is de kerstperiode een heel drukke tijd geworden: veel kerst recepties/borrels, visite bij ouders, schoonouders en soms ook stiefouders. Soms is het een hele puzzel om iedereen te kunnen zien binnen die 2 kerstdagen en verlies je daarbij je eigen energie of je eigen gezin uit het oog. Vooral omdat je niemand teleur wilt stellen.
En daarom is mijn tip: ‘ga wat relaxter de kerstperiode in en leg jezelf niet teveel verplichtingen en goede voornemens op’.

Liefde en energie delen in plaats van weggeven

De kerstperiode zou ook een hele mooie tijd kunnen zijn waarin je je liefde met mensen deelt. Dus niet je liefde en energie weggeeft. Maar deelt. En om liefde te delen zonder weg te geven, moet je eerst zorgen dat het bij jezelf allemaal in balans is:
Daarom heb ik de afgelopen weken met de yoga groepen gewerkt aan:
  1. Balans: vind evenwicht tussen de verwachtingen van andere mensen en je eigen verlangens;
  2. Uniek zijn: je kunt zoveel dingen willen worden, maar jezelf zijn is het belangrijkste. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen; Wees ook lief voor jezelf.
  3. Kracht: ‘Kracht bestaat niet uit spieren, maar uit een ontembare wil’ – Mahatma Gandhi; ook hebben we gewerkt met de kracht van niet gelijk iets doen met gedachten. Een stilte creëren tussen prikkel en actie: de kracht van stilte.
  4. Zelfvertrouwen: de kracht van overtuiging: beperkende gedachten en twijfels van je af zetten en jezelf voeden met positieve overtuigingen (affirmaties)
  5. Inzicht: heb vertrouwen dat jij diep van binnen alles weet.
  6. Liefde: durf te geven en te ontvangen. Je liefde te delen.

De yin zijde van goede voornemens

Over goede voornemens in het algemeen, en de vraag daar eens anders tegenaan te kijken heb ik vorig jaar al een stukje gepubliceerd op mijn blog: de yin zijde van goede voornemens. Dat heb ik vertaald uit een stuk van Bernie Clark (met zijn toestemming), en ik ben het daar volledig mee eens 🙂
Ik wens iedereen een liefdevolle en relaxte kerstperiode toe!
Namasté,
Aletta
ps: de opname over serious yoga vind je hier.
By | 2017-08-17T13:11:36+02:00 11 december 2016|Blog|0 Reacties

About the Author:

YogAletta
“De meeste mensen leiden een gejaagd leven. Drukke baan, leuke vrienden en familie, maar overal wordt iets van je verwacht en dat geeft druk. Druk geeft spanning en als eindresultaat kun je onbalans oplopen tussen lichaam en geest. Door bewust met je lichaam aan de slag te gaan op een ontspannen manier kan je weer lekker in balans komen. Ik heb het zelf meegemaakt en wil graag zoveel mogelijk mensen hierbij helpen met Pilates en Yoga voor jong en oud". Ik geef les in verschillende vormen van Pilates&Yoga:Kinderyoga of -pilates helpt kinderen op een speelse manier meer lichaamsbewust te worden en te ontspannen. Volwassenen kunnen kiezen uit verschillende yoga- of pilates lessen voor beginners of gevorderden: Yin Yoga, Hatha Yoga, Flow yoga en Poweryoga, Zwangerschapspilates, Pilates… Ben je jong of al wat ouder, skinny of curvy, fit of futloos: er is altijd wel iets dat bij je past. Yoga & Pilates is voor Every Body & Everybody!

Reageer